2020-12-28 08:25:30• hírek • Bede Emőke

Követni fogja a lakosság az orvosok példáját?

Fotó: gov.ro
Fotó: gov.ro

A koronavírus elleni vakcinával beoltott orvosok példája eloszlathatja azon polgárok szkepticizmusának egy részét, akik egyáltalán nem akarják beoltatni magukat, vagy még nem hoztak határozott döntést e kérdésben – vélik a Digi24-nek nyilatkozó orvosok.

Vasárnap délután 6-ig 960 egészségügyi alkalmazottat oltottak be az ország összesen tíz kórházában COVID-19 ellen, s jelen pillanatig senki sem számolt be mellékhatásokról. A hírtelevíziónak nyilatkozó Adrian Marinescu, a Matei Bals Járványtani Intézet orvosa az elsők között volt, akik megkapták a vakcinát. „Sajnos mindannyiunkat érint ez a pandémia, és az oltás megérkezéséig mindannyian azt gondoltuk, hogy egy alagútba kerültünk, melynek soha nem lesz már vége” – mondta az orvos, aki abban reménykedik, hogy az egészségügyi személyzet példája le fogja győzni a lakosság szkepticizmusának egy részét.


A különféle felmérések egyébként azt mutatják, hogy a romániai lakosságnak közel harmada még nem döntött az oltást illetően, és megközelítőleg ugyanilyen arányban vannak azok is, akik kategorikusan elutasítják a vakcinát, viszont Marinescu véleménye szerint az oltásellenesek és a még vacillálók aránya is hamarosan csökkenni fog.


Sandra Alexiu, a Bukaresti és Ilfov megyei Háziorvosok Egyesületének elnöke kollégájához hasonlóan ugyancsak a példamutatás fontosságát hangsúlyozta. Véleménye szerint az ismert embereknek, tehát például a politikusoknak és az orvosoknak nyilvánosan kellene beoltatniuk magukat. „A külföldi példákat szem előtt tartva, az influenza elleni oltási kampányok kapcsán is mindig azt javasoltam, hogy az ismert emberek nyilvánosan kapják meg a vakcinát. Ha az emberek ismernek és bíznak benned, ezt felhasználva te is segítheted őket e folyamatban, melynek hatalmas szerepe van a lakosság egészségének megőrzésében” – fogalmazott Alexiu, majd hozzátette, a jelenlegi helyzetben kulcsfontosságú szerepe van a bizalommal kéz a kézben járó transzparenciának is, hiszen most minden szem azokra szegeződik, akik már megkapták az oltást.


Szatmáron is osztják a bukaresti kollégák véleményét

Călin Bumbuluț háziorvos, a Szatmár Megyei Orvosi Kamara elnöke hétvégén személyes Facebook-oldalán osztotta meg az oltással kapcsolatos gondolatait, különös tekintettel azoknak a helyzetére, akik már átestek a betegségen. „Nemrégiben arról kérdeztek, hogy aki átesett a Covid-on, be kell-e oltatnia magát. A jelenlegi adatok szerint úgy tűnik, hogy az oltást követően magasabb az antitestek szintje, mint a természetes immunizáció során, tehát igen, a vakcináció ebben az esetben is javallott. Én beoltatom magam. Megható mindazon oltásellenesek igyekezete, akik megpróbálják megmagyarázni, miért ne tegyem […], de én beoltatom magam – helyettük is, hogy nekik már ne kelljen keresztül menniük mindazon, amin nekem. Ha a lakosság átoltottsági aránya eléri legalább a 60-70 százalékot, akkor egy év alatt mindannyian - még a vírustagadók és az antivaxerek is – megszabadulhatunk a járványtól. Ha nem, nem” – írta a háziorvos, aki szintén átesett már a Covid-19-en, saját tapasztalatait pedig rendszeresen közölte közösségi oldalán is.


A Szatmár.ro olvasói oltatnának

Szerkesztőségünk nemrégiben Szatmár.ro oldalán egy szavazást tett közzé, melyben arra kerestük a választ, hogy olvasónk oltatnának-e koronavírus ellen. Kérdésünkre több száz szavazatot kaptunk, mutatjuk, miként alakultak a válaszadási arányok:

  1. Természetesen, amilyen hamar csak lehet - 42.170%
  2. Mindenképpen, de várnék vele pár hónapot, lássam, másokra milyen hatással van - 15.480%
  3. Nem akarom beoltatni magam koronavírus ellen - 13.879%
  4. Szerintem nem, bár még változhat a véleményen - 11.565%
  5. Még nem döntöttem el, de esélyes, hogy igen - 6.0498%
  6. Eszem ágában sincs. Még a végén tényleg belénk helyeznek valami mikrochipet - 5.6939%
  7. Biztosan nem! Határozottan oltásellenes vagyok - 5.1601%
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: